Vse o menopavzi

Menopavza je čas v življenju ženske, ki za nekatere nastopi vnaprej, za druge pa pozneje. Pri glavnini žensk pride po 40. letu, vendar nekateri pravijo, da dandanes na žensko telo zelo vplivajo hormoni iz hrane, tako da lahko pri nekaterih nastopi že prej. V tem času se v ženskem telesu dogaja precej sprememb, ki se odražajo tako na zunaj kot tudi navznoter.
Dejstvo, da sta menopavza in forum med najpogosteje iskanimi izrazi v iskalniku Google prikazuje, da je žensko zorenje tudi v dobi, ko direktive določa predvsem lepota, še kako pomembno. Razprave o tej aktualni temi se lahko najde na mnogih forumih na svetovnem spletu, ženske (in šokantno tudi moški) pa se med drugim sprašujejo kako sta povezani menopavza in nosečnost, pa tudi o simptomih in znakih obeh.
Nosečnost je doba v katerem poteka precej sprememb, sploh tistih, ki zadevajo hormonsko stabilnost: vročinski oblivi, slabost, otekanje, depresija, budnost, urinarna inkontinenca, motnje razpoloženja, nagla jeza, jokavost, čustvena nihanja, boleče oprsje, prirast teže in prenehanje menstruacije. Simptomi nosečnosti in menopavze so si torej neznansko podobni, ampak so prej rekli, da lahko med njimi razlikujemo s pomočjo let: če znake doživiš med 20. in 40. letom, gre najbrž za nosečnost, če pa simptome občutiš po 40. letu, je pri tebi najverjetneje napočila menopavza. Dandanes vemo, da to ne drži, saj lahko nekatere ženske v menopavzo vstopijo že pred 30. letom starosti! Za prepoznavo bolezni je zato najbolje narediti test menopavze (lahko pa seveda tudi test nosečnosti), ki izda upad hormonov v telesu, s tem pa poleg tega prihod v to pomembno obdobje.
Simptomi menopavze so precej podobni znakom nosečnosti: vzkipljivost, porast teže, pri nekaterih upad teže, nenehna nejevolja in jokavost, spreminjanje razpoloženja, uhajanje urina, mrazenje ali prekomerno potenje, težave s spanjem, konec menstruacije, občasne krvavitve iz vagine, suha vagina, tesnoba, sitnost, izmučenost, pomanjkanje spolnega nagona, bolečine v dojkah in drugi znaki. Eden izmed znakov menopavze, ki ga v zadnjem času opažajo ženske, so občutljive prsi. Slednje se kot znak konec koncev najpogosteje kažejo v nosečnosti, vendar pa zadnje čase opažajo povečanje tudi v obdobju mene. občutljive prsi se najlažje pomiri s hladilnimi masažami, ki morajo biti blage, saj se lahko sicer bolečina v dojki še poveča. Nekatere pravijo, da pomagajo tudi hladni obkladki in mazila ter celo hladni zeljni listi.
Klimakterij, kot z drugo besedo pogosto rečemo menopavzi, je za žensko izredno stresno in izčrpavajoče življenjsko obdobje. Slednje pogostokrat občutijo še posebej moški, ki so v stiku z njimi in ni tako redko, da ženskam v tem obdobju rečejo kar »harpije«. Čeprav je ta oznaka malo krivična, razlogi zanje seveda niso izviti iz trte, saj se v telesu žensk v tem času dogaja toliko sprememb, da bi bilo preprosto neverjetno, če se te ne bi odražale tudi navzven. Resda ni glavni znak, ampak kljub temu zelo pomemben, je tudi depresija. Do nje pogostokrat pride zaradi neravnovesja hormonov v telesu, ki povzročijo povišanje nepotrebnih kilogramov, slabo počutje, izpadanje las ter motnje razpoloženja, kar torej privede do nejevolje s svojo fizično podobo, zato pa tudi do poslabšanja psihične.
V klimakteriju je pridobivanje odvečnih kilogramov eden izmed glavnih spremljevalcev, ki preganjajo ženske. Odvečna teža, ki se navadno nabira zlasti na trebuhu, potem prispeva k boleznim srca in ožilja, zato je zelo pomembno, da se v tem času prehranjujemo kar se da zdravo. Kot vedno je pomembno, da je hrana uravnotežena: več obrokov na dan, preverite tukaj čimveč vlaknin in beljakovin ter zelenjave in čim manj ogljikovih hidratov in škrobnih živil. V enaki meri je pomembno, da iz prehrane eliminiramo sladkorje: sladkor, med, kosmiče, slaščice, zelo sladko sadje, npr. lubenice, ananas, melone in grozdje ter ostalo preveč zrelo sadje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *